ESP Energizing Soy Protein

Perbezaan Shaklee

Shaklee merupakan syarikat pertama yang mencipta makanan tambahan protein berasaskan kacang soya. Hakikatnya, pengasingan protein yang pertama ini dicipta oleh Dr.Shaklee pada awal 70-an. Terdapat banyak ujian klinikal yang kini membuktikan bahawa Dr. Shaklee telah lama tahu bahawa protein soya merupakan antara factor utama dalam penjagaan kesihatan yang unggul.

Energizing Soy Protein ini diiktiraf di seluruh dunia disebabkan oleh kajian klinikal yang sangat ekstensif dan komprehensif serta memiliki kualiti protein tinggi yang belum pernah dihasilkan pada sebelumnya. Shaklee hanya menggunakan kacang soya non-GMO (non-Genetically Modified Organism) yang mana ia diproses pada kadar suhu yang rendah. Tambahan pula,setiap 850g (satu tin ESP) dihasilkan daripada 30kg kacang soya dan memberikan tenaga segera dan boleh bertahan lama.

Energizing Soy Protein dari Shaklee ini merupakan satu-satunya produk di dalam pasaran yang menjamin penyediaan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. Ia turut diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral. Sangat sesuai untuk semua peringkat umur. Manakala,kandungan Indeks Glisemik (G.I) yang rendah iaitu 39, menjadikan ia sangat sesuai untuk para penghidap kencing manis.

Satu hidangan minuman ESP ini bersamaan dengan

2 kali ganda daging,4 kali ganda telur,12 kali ganda susu .

Rendah lemak,tiada kolestrol,tiada asid uric dan sangat mudah diserap oleh tubuh manusia.

Tahukah anda?

Indeks Glisemik menempatkan karbohidrat berdasarkan impaknya terhadap paras gula dalam darah. Karbohidrat yang memecah dengan cepat mempunyai G.I yang tertinggi manakala karbohidrat dengan G.I yang rendah pula memecahkan gula dengan perlahan-lahan sambil membebaskan glukos ke dalam sistem badan anda. Mengekalkan paras gula yang rendah dalam darah amatlah penting dalam pengurangan berat badan dan penjagaan kesihatan dalam jangka masa yang panjang.

Sesetengah kacang soya diproses dengan alcohol. Proses ini bukan sahaja menghilangkan isoflavonov yang amat bermanfaat, malahan membentuk kontaminasi bersilang bersama bahan kimia semasa pemprosesan berlaku. ESP Shaklee dicuci dengan air untuk mengekalkan isoflavones genistein dan daidzein yang kritikal demi membekalkan anda dengan khasiat kacang soya yang padu.

Manfaat Utama:

  • Awet muda

Asid amino pentinguntuk membina otot,kuku,rambut darah,organ,kulit,gland dan banyak-banyak lagi.pengambilan yang kerap adalah kunci kepada awet muda.

  • Baik untuk harmon

Kacang soya merupakan satu-satunya tumbuhan yang kaya dengan isoflavones.Fungsinya sama seperti hormone wanita.Ia membantu merendahkan paras kolestrol dan juga mencegah risiko-risiko menghidap penyakit osteoporosis dan sakit jantung.

  • Baik untuk Prostat

Genistein yang terkandung dalam kacang soya terbukti dapat mengekang pertumbuhan dan perebakan sel kanser.Ia memusnahkan radikal bebas di dalam sel badan sebelum ia menukarkan sel DNA kepada sel kanser.Ia juga sangat baik dalam pemulihan uterus,ovari,menopaus dan pembesaran prostat

  • Kulit Remaja

Merangsang pembentukan semula kulit dan otot,mengurangkan kedutan,agen antipenuaan,mengembalikan keradianan kulit dan kepejalan otot,mempercepatkan sembuhan luka dan mengurangkan kesan parut.

  • Pembekal tenaga

Membekalkan tenaga dengan segeradan meningkatkan system imunisasi.Baik untuk mengekalkan tenaga,mencegah migrain,insomnia dan tekanan.

  • Membaiki pigmentasi

Membaiki masalah-masalah rambut seperti rambut beruban dan rambut gugur, membaiki masalah pigmentasi,kedutan dan kesan tua.

  • Membaiki memori

Meningkatkan kualiti memori,vitaliti,dorongan seksual dan deria rangsangan.

Kepentingan Protein

Protein adalah bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ dan tisu dalam badan serta komponen utama kepada hormon manusia.Ia juga merangsang fungsi psikologi.Konklusinya,setiap organ memerlukan protein. Kekurangan protein boleh menyebabkan masalah-masalah kesihatan seperti system imunisasi yang lemah,masalah lebihan air yang tinggi dalam badan,kehilangan kepejalan otot,perubahan warna rambut, keterbantutan tumbesaran,ketidakhadaman,masalah penghasilan darah dan hormone dan juga kegagalan fungsi organ yang akhirnya boleh menyebabkan kematian.

Apa itu asid amino?

Protein terdiri daripada 20 jenis asid amino yang setiap satunya akan menghasilkan jenis protein yang berbeza mengikut kepada keperluan protein dan enzim yang diperlukan oleh tubuh manusia.

Terdapat asid amino tertentu yang dapat dihasilkan sendiri oleh tubuh manusia. Ia dikenali sebagai asid amino tidak perlu. Asid amino yang perlu pula tidak dapat dihasilkan oleh badan dan harus diperoleh dari sumber pemakanan kita. ESP Shaklee menghasilkan kesemua asid amino perlu tersebut.

Shaklee menggunakan proses pensijilan tersendiri yang dikenali sebagai Identity Preserved Programme(IPP). Ia memastikan kacang soya yang digunakan bebas dari sebarang pendedahan perubahan genetik, daripada benih sehingga kepada pengeluarnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *