Nak tahu metafora ringkas bagaimana sistem imun tubuh manusia melawan virus dan bakteria?

Kita selalu dengar pelbagai crite tentang sakit kronik akibat gaya hidup tidak sihat kan. Selain daripada penyakit-penyakit tu, tidak kurang juga penyakit yang datang disebabkan oleh serangan virus dan bakteria luar. Contohnya seperti kuman dalam paru-paru, denggi, kencing tikus, flu, influenza, cacar, kanser dan macam-macam. Serangan pula tidak mengenal usia. Sedari bayi lagi hingga ke tahap dewasa tua semua terdedah dengan serangan virus bakteria ni. Jadi, saya nak cerita kisah saya sendiri.

METAFORA RINGKAS BAGAIMANA SISTEM IMUN TUBUH MELAWAN VIRUS DAN BAKTERIA

Ok, cerita pasal demam selesema 2-3 hari yang lepas, saya nak share satu cerita, berkenaan demam yang menyerang baru-baru ni. Alhamdulillah dah baik dah pon seawal hari ke3.

CEK DOKTOR LEPAS DEMAM SEMBUH

Bila demam dah ok, sakit kepala dah hilang, hidung tersumbat pun dah separa clear., en asben ajak saya gi cek doktor.

Ehh.. kot dah baik baru nak gi jumpa doktor kan? Ye lah, sebabnya hati rasa tak sedap. Nak gi cek air kencing jugak. Lagipun memang sebelum tu ade rasa macam kencing tak abes, tapi takde rasa sakit-sakit.

Result Urin Semua Ok TAPI..

Ok, lepas jumpa doktor (klinik panel) result urin semua ok. Takde menunjukkan tanda-tanda kehadiran darah dan seumpamanya. Takde result air kencing kotor dan lain-lain juga. Cumanye.. jeng jeng jeng..

Ada bacaan sel darah putih lebih kat situ huhu. Ok, terkejut jugak saya. Apa maksudnya? Perlu risaukah saya? Tak sihat lagi ke? Hahaha berfikiran sendiri ms tu.

Terus doktor explain, bacaan tu menunjukkan ada kehadiran kuman dalam badan. Tapi dalam keadaan badan boleh mengawalnya.

Ohhhh I see.. Terus saya teringat, ni lah punca saya diserang demam yang agak luar biasa beberapa hari lepas yang saya sangka demam selesema je. Ye.. tak pergi hospital sebab baru demam 2 hari je kan. Boleh agak mesti akan dapat panadol sahaja. Kalau berlarutan mesti MA akan suruh datang balik hospital 😂😂.

So, all in all takde perkara yang serius pun perlu dirunsingkan. No medication needed to overcome kuman dalam badan sebab imuniti badan saya yang boleh dikatakan agak kuat dan badan boleh tanganinya. Doktor jugak cakap tak perlu nak runsing apa-apa pun. Semuanya ok-ok je. Alhamdulillah atas nikmat sihat yang Allah berikan.

Cumanya sekarang saya nak share perkara ni dengan pembaca semua.

Cara Nak Tingkatkan Sistem Imun Tubuh

APA YANG BERLAKU PADA BADAN KITA KETIKA KITA DISERANG PENYAKIT?

Sebenarnya, masa demam dan tak boleh bangun tu,  saya tak makan pun panadol untuk tahan sakit. Kecuali waktu malam supaya membolehkan mata lelap jugak. Tuh pon memang berpindah tido cari lantai simen sebab nak sejukkan badan.

Siang hari tu memang hanya ambil extra SR Vitamin C, Nutriferon dan Garlic dengan tujuan moga Allah izinkan badan untuk naikkan imun badan. Ambil jugak B Complex sebab rasa sakit-sakit badan yang saya fikir mungkin demam urat agaknya. Minum extra air masak. Tak menjangkakan pun serangan kuman bakteria bagai.

Metafora mudahnya umpama gini,

Bila berlaku serangan hendap musuh (kuman),  mungkin juga musuh telah lama ada dalam badan tapi dlm mode pasive, maka askar-askar badan bersiap sedia untuk lawan musuh-musuh ni. Badan memang mengalami heat waktu pertempuran.

Boleh bayangkan kalau orang bertempur macamana? Pasti ada yang terkorban, ada yang tercedera, ada yang lemah, ada yang cacat dan sebagainya.

Kalau kelebihan berperang berpihak pada musuh, memang tewaslah badan kita justeru kita perlukan askar-askar import (ubat) untuk meneruskan pertempuran dan menewaskan musuh. Tapii kalau pertempuran berpihak pada askar tempatan (antibodi badan sendiri). Maka sudah tentu badan dapat kembali sihat seperti sediakala tanpa perlu ke hospital.

Nahh, beginilah besarnya keajaiban mekanisma pertahanan tubuh ciptaan yg Maha Agong buat semua manusia.

KENAPA PENTING SUPLEMEN IMUN TUBUH UNTUK ANTIBODI BADAN?

Sebab tu pengambilan makanan yang tepat aka suplemen yang betul sepatutnya memberi makan pada sel-sel tubuh, memberi kekuatan semula pada antibodi asal tubuh yang dah tercedera dan lemah dan keseluruhan fungsi imun tubuh badan kita. Penting untuk kita faham perkara ni kerana masalah serangan virus ke atas tubuh manusia juga boleh membawa sehingga ke tahap maut. Tindakan awal dan ilmu pengetahuan sangat membantu mereka-mereka yang sedang mengalami keadaan genting seperti ini.

Bayangkan kalau kita kerap sakit dan kerap mengambil ubat untuk menangani masalah kesihatan kita? Huhu.. Lama-lama, angkat bendera putih la askar kita ye dak? Fikir2kan..

So next apa yang saya akan buat?

Kuman ade lagi dalam badan  ni . Yeahhh.. keep living active lifestyle, makan makanan yang berkhasiat, continue suplemen dan banyak minum air masak .

Moga kita semua trus diberikan kesihatan yang baik utk terus beramal.

Ni Set Asas Perlindungan Imun Tubuh yang saya ambil semasa sakit. Terdiri daripada Nutriferon, SR Vita C, Vita-Lea dan Garlic Complex.

Set Tingkatkan Sistem Imun Tubuh

Nak tahu suplemen apa yang sesuai untuk meningkatkan imuniti sistem tubuh lagi-lagi di saat-saat kita sakit serta fungsi-fungsinya untuk tubuh? Boleh baca SINI.

Sekiranya anda ingin dapatkan SET ASAS PERLINDUNGAN IMUN TUBUH secara terus dengan belian kredit online, anda boleh terus KLIK pada icon berikut.

 

Bagi mereka yang ingin dapatkan set ini pada harga yang istimewa, lebih murah dan lebih banyak kelebihan, anda boleh menghubungi no di bawah. Mereka-mereka yang membeli dengan saya berhak untuk dapatkan konsultasi berkenaan cara pengambilan yang berkesan untuk meningkatkan sistem imun badan serta pelbagai tips-tips diet seimbang yang berkaitan.

✍FB : Siti NorAini Sheikh Abdullah

✍FB Page : CelikSihat Page

✐Blog : CelikSihat 

✐Instagram : shakleeseriiskandar_kakct
✉Email : sitinurra77@gmail.com
✆HP : 019-514 6495
✆WhatsApp : 019.514.6495

➲COD Area : Tronoh, UTP, UITM, Bandar U & Seri Iskandar

Inshaallah saya sedia membantu anda!

Pengedar Shaklee Perak
Pengedar Shaklee Batu Gajah
Pengedar Shaklee Tronoh
Pengedar Shaklee Seri Iskandar
Pengedar Shaklee UTP
Pengedar Shaklee UiTM Seri  Iskandar
Pengedar Shaklee Bandar U
Pengedar Shaklee Bota

#sharingisloving

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *