B Complex Shaklee

B Complex Shaklee

Para saintis Shaklee telah mencipta asid folik secara semula jadi yang pertama dengan kadar kebolehserapan (bioavailability) yang sangat tinggi dan berkualiti. Ini kerana asid folik yang semulajadi tidak mudah diserap oleh tubuh dan hamper 99% asid folik yang terdapat dalam pasaran bersifat sintetik.

B-Complex Shaklee mengandungi 8 komponen penting vitamin B termasuklah 100% biotin dan asid folik. Kesemua 8 komponen ini perlu ada pada vitamin B Complex untuk mendapatkan keseimbangan dan keberkesanan yang sempurna. Kelebihan atau kekurangan akan menyababkan ketidakseimbangan vitamin B dalam tubuh. Vitamin B merupakan vitamin larut air dan sebarang lebihan tidak akan disimpan sebaliknya disingkirkan melalui system pencernaan. Oleh itu, adalah sangat penting untuk kita mengambil vitamin B Complex setiap hari.

B Complex Shaklee tidak akan menyebabkan jamur rosario atau yis aktif yang dijangkiti seperti ekstrak kompleks B dari ragi bir.

Manfaat Utama

 • Menukar Makanan Kepada Tenaga 

Bantu proses-proses seperti penghadaman, penukaran zat-zat makanan seperti lemak, karbohidrat dan protein kepada tenaga bagi kegunaan domestic serta tumbesaran sekaligus menyelesaikan masalah kelesuan/keletihan.

 • Melawan Tekanan

Memastikan kesihatan fungsi saraf sekaligus meredakan sakit kepala, tekanan,kemurungan dan insomnia.

 • Membantu Tumbesaran

Menggalakkan tumbesaran yang sihat dan normal bagi bayi dan kanak-kanak. Juga membantu pembinaan dan sel-sel baharu serta mengurangkan risiko-risiko kecacatan otak atau tulang belakang.

 • Rambut Beruban Dan Gugur

Membaiki masalah kulit kepala, kelemumur, keguguran, masalah rambut beruban serta mengekalkan tahap kesihatannya.

 • Baik Untuk Mata

Mengurangkan masalah keletihan mata, mencegah pembentukan katarak, memperbaiki kualiti penglihatan, perkakasan memori serta membaik pulih daya pemerhatian/focus.

 • Mencegah Anemia

Membantu pembentukan sel darah merah yang sihat, merangsang sirkulasi darah yang menakjubkan, merendahkan kadar sistin untuk meningkatkan kualiti sistem kardiovaskular ,merawat dan mencegah anemia, sakit kepala, pening-pening, lemah semangat, keletihan, migrain, muntah-munta serta masalah-masalah mabuk darat ataupun laut.

 • Meredakan Senggugut

Baik untuk masalah senggugut (PMS), meredakan kerisauan, keresahan dan masalah penghadaman, terutamanya kepada mereka yang mengambil ubat hormone dan ubat tahan sakit.

 • Mencegah Perlcche

Perlcche atau dikenali juga sebagai masalah kerekahan mulut (mouth chilitis), mencegah jangkitan lidah (glossitis) serta masalah nafas berbau.

 • Detoksifikasi

Meredakan alahan.

Bagaimanakah caranya memilih B-Kompleks yang baik?

 1. Mengandungi kesemua kelas vitamin B (8) – B1, B2, B3, B5, B6, B12, asid folik dan biotin sebagaimana yang dinyatakan dalam RDA (setiap darinya perlu diambil serentak)
 2. Harus mengandungi 100% RDA untuk asid folik dan biotin.
 3. Pastikan jurang peratusan nilai harian B1, B2, B3 dan B12 tidak terlalu besar
 4. Elakkan pengambilam B Complex yang menawarkan rumusan laut air(sustained release)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *